Jdi na obsah Jdi na menu
 


Historie plemene

  Něco málo z historie

Connemara pony je jediné původní irské plemeno s historií, o které se někteří domnívají, že sahá až ke starým Keltům. Keltové, kteří byli zručnými jezdci, vyšlechtili poníka ze skandinávských poníků, které Vikingové poprvé přivezli do Irska. Pochází se západního Irska z oblasti Chonnacht, anglicky Connaught nebo Connemara.

konnemarsky-pony_rzy86ou.jpg

Ačkoli je velká část rané historie Connemara ponyho založena na legendách a bájích, říká se také, že španělští koně přispěli k tomuto plemeni po potopení španělské armády, když v roce 1588 v 16. století najela na mělčinu, ztroskotaní andaluští koně na palubě byli vypuštěni a doplavali ke břehu a křížili se s divokými původními poníky, čímž zušlechťovali místní původní divoké poníky.

Pro zlepšení síly a výdrže byla v roce 1700 přidána arabská krev. Byli také kříženi s Hackney a plnokrevníky. Příliš mnoho křížení začalo ředit krevní linie pony a tak vznikla Connemara Pony Breeders' Society, založená v roce 1923, za účelem podniknout kroky, které by vedly k zachování a zlepšení Connemara Pony. Plemenná kniha byla založena v roce až v roce 1926.

Dnešní Connemara si získává oblibu po celém světě. Díky svému temperamentu a přizpůsobivosti se stal vhodným koněm nejen pro děti, ale i pro dospělé, jenž je využíván ve všech jezdeckých odvětvích.