Jdi na obsah Jdi na menu
 


Aktuality 2012

27. 1. 2012

 

 

logo.jpg 26. - 27. 5. seminář posuzování fríských koní s Janem Hendriksem

Obsahem tohoto semináře bylo posuzování fríských koní z pohledu inspektora KFPS.

logo.jpg 24.3. seminář Porodnictví a vybraná interní onemocnění fríských koní

Po úspěšném prvním dílu semináře, následovala část druhá, která se dále věnovala porodnictví ( diagnostika březosti, porod a péče o klisnu a hříbě ) a některým interním onemocnění fríských koní.

logo.jpg 4.3. seminář Porodnictví a gynekologie koní

O víkendu jsme se zúčastnili tohoto semináře, který byl zaměřen především na problematiku porodnictví a gynekologie fríských koní.  Tento seminář probíhal pod vedením MVDr. Mačečkové z kliniky Baby Horse Center. Seminář poskytl informace v oblasti anatomie a fyziologie reprodukční soustavy klisen a hřebců, patologie pohlavního cyklu klisen, asistovaná reprodukce, základy andrologie a spoustu dalších informací pro chovatele.

logo.jpg 12. - 14.1. Centrální svod hřebců Leeuwarden

O tomto víkendu proběhl každoročně svod fríských plemeníků. Jelikož zvažujeme na jaře opět naši kobylku připustit, rozhodli jsme se, že se zajedeme na tuto vrcholnou akci podívat. Ubytování jsme měli nedaleko Leeuwardnu , v městečku Dokkum. Nádherné městečko obehnané vodními kanály, se spousty mostů, uliček a také samozřejmě nesměly chybět zdejší mlýny, kterými je Holandsko tak proslulé. Samotná akce fríských koní se konala v prostorách výstavního areálu WTC Expo v Leuuwardnu, se spoustou stánků, které nabízely široký soŕtiment zboží nejen pro fríské koně. Celou akci doprovázel bohatý doprovodný program. Co nás velice potěšilo, byla možnost vstupu do stájí, kde byli ustájení všichni fríští plemeníci.  Tak jsme si mohli na vlastní oči všechny ty krasavce prohlédnout a vybrat tak pár kandidátů pro naši kobylku Renske. Sobotní program byl věnován samotným plemeníkům předvedených na dlouhých otěžích, v zápřeži, v drezůře a také i v holandských kočárech tzv. sjees. Letošní šampionát byl rozdělen na dvě kategorie. V kategorii starších hřebců s trvalou lincencí se stal šampionem Beart 411 Sport, res. šampionem se stal jeho otec Jasper 336 Sport Pref. .V šampionátu mladých hřebců se stal vítězem Norbert 444 Sport a res. šampionem se stal Uldrik 457. V celkovém šampionátu zvítězil nakonec Norbert 444 Sport a res. šampionem se stal Beart 411 Sport.